Pomocne triki kuchenne

W kuchni może dziać się magia. Ne chodzi tylko o gotowanie i rodzinną atmosferą, ale także o proste sztuczki kuchenne, które znacznie ułatwiają życie.

Warto zastosować wskazane porady, by na dłużej zachować świeżość produktów i ulepszyć przygotowywane posiłki. Banany szybko ciemnieją, dlatego by temu zapobiec, owiń folią spożywczą miejsce, gdzie spotykają się ich ogonki.

Taka sztuczka pozwoli na dłuższe zachowanie ich świeżości. Jeżeli chcesz wybrać w sklepie jak najlepsze awokado, zdrap to, co pozostało po ogonku.

Jasne miejsce świadczy o dobrym awokado, z kolei zbyt ciemne to znak, że owoc jest przejrzały. Wykorzystałeś biały miąższ kokosa i pozostało Ci samo mleczko? Nie wylewaj go.

Możesz użyć takiego mleczka jako oleju do gotowania. To również świetny kosmetyk, który regeneruje włosy oraz nawilża skórę.

Jeżeli jesteś zwolennikiem dodawana wina do potraw, by nadać im wyjątkowy aromat, możesz je w łatwy sposób przechowywać. Wino w otwartej butelce może zwietrzeć, dlatego lepiej rozlać trunek do pojemniczka na kostki lodu, a następnie włożyć do zamrażalnika.

W ten sposób będziesz je miał zawsze od ręką.